Želatina
Želatina je bílkovinný produkt získaný z kolagenu.
Díky jedinečné kombinaci aminokyselin má významné zdravotní účinky.
Bylo prokázáno, že želatina má vliv na zdraví kloubů a funkci mozku a může zlepšovat vzhled pokožky a vlasů.
#ShowMore#
Co je želatina?
Želatina je produkt vyráběný vařením kolagenu. Je tvořena téměř výhradně bílkovinami a její jedinečný profil aminokyselin jí propůjčuje mnoho zdraví prospěšných látek [1].
Kolagen je nejhojnější bílkovinou, která se vyskytuje u lidí a zvířat. Nachází se téměř všude v těle, ale nejhojněji je zastoupen v kůži, kostech, šlachách a vazech [2].
Zajišťuje pevnost a strukturu tkání. Kolagen například zvyšuje pružnost kůže a pevnost šlach. Je však obtížné kolagen konzumovat, protože se obvykle nachází v nechutných částech zvířat [2].
Naštěstí lze kolagen z těchto částí získat vařením ve vodě. Lidé to často dělají při přípravě vývaru do polévky, aby mu dodali chuť a živiny.
Želatina získaná při tomto procesu je bez chuti a barvy. V teplé vodě se rozpustí a po ochlazení získá rosolovitou konzistenci.
Želatina je bohatá na bílkoviny a má jedinečný profil aminokyselin, který jí dává mnoho potenciálních zdravotních výhod.
Existují důkazy, že želatina může snižovat bolesti kloubů a kostí, zlepšovat mozkové funkce a pomáhat snižovat známky stárnutí pleti.
Protože je želatina bez barvy a chuti, je velmi snadné ji zařadit do jídelníčku.