Recept na domácí proteinovou granolu
Tento zdravější recept na müsli obohacený o bílkoviny je kombinací křupavých ovesných vloček, ořechů a semínek s vanilkovou příchutí a proteinovým práškem, který vám zajistí výživný start do nového dne. Celková doba přípravy je přibližně 20 minut.
Ingredience:
Ovesné vločky: 340 g
Pšeničné klíčky: 40 g
Lněná semínka: 30 g (volitelné)
Chia semínka: 30 g
Vanilkový protein: 60 g (asi 1/2 šálku)
Podmáslí: 295 ml (asi 1 1/4 šálku)
Máslo, rozpuštěné: 115 g
Cukr: 140 g
Sůl: 1/2 čajové lžičky (2 g)
Dýňová semínka: 120 g
Mandlové lupínky: 70 g
Kousky pekanových ořechů: 65 g
Sušené meruňky: 115 g
Sušené třešně: 85 g
Sušené borůvky: 55 g
,,Náš tip: Pokud si chcete granolu udělat opravdu speciální zkuste protein s příchutí burák - karamel, čokoláda, kokos, jahoda nebo cookies & cream)"
Vybrat vhodný protein na pečení
Postup
- Smíchejte suché ingredience: Smíchejte ovesné vločky, pšeničné klíčky, lněná semínka, chia semínka a vanilková protein ve velké míse.
- Přidejte tekutiny: Do suché směsi vmíchejte podmáslí a rozpuštěné máslo. Nechte ji odstát, aby se tekutiny vstřebaly a směs zhoustla.
- Přidejte cukr a sůl: Jakmile směs zhoustne, přidejte cukr a sůl a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Příprava toppingů: Ořechy a semínka nasucho opražte a poté je smíchejte se sušeným ovocem a dejte stranou.
- Pečení: Směs müsli rozprostřete na plech a pečte na prostřením roštu při nižší teplotě 140 °C za občasného promíchání, aby se směs rovnoměrně propekla a nepřipálila. Pečte dokut nezačne granola zlátnout.
- Závěrečné úpravy: Po upečení smíchejte granolu s opraženými ořechy a ovocem. Před uskladněním ji nechte vychladnout.
,,Náš tip: Proteinové tyčinky si může přidat jako zpestření vaší ranní granoly a zvýšit tak její biologickou hodnotu navýšením celkových bílkovin."
Vybrat vhodný protein na pečení
Užijte si tuto zdravou a proteinem obohacenou granolu jako výživný start do nového dne nebo jako energickou svačinu na cesty.
Obrázky: Multipower.de
Autor: Jakub Samek