Staňte se členy TEAMU FITNESSSHOP a získejte slevu 10%!

Vše o banánech

Vše o banánech  | Blog | FITNESSSHOP.CZ

Profesor na hodině fyziologie hovořil se studenty o banánech. Použil slovní spojení "nabanánovat se", které vychází z účinků banánů na mozek.                

Čti: Nikdy nedávej banán do chladničky!!!

Toto je zajímavé.
Když si přečteš článek, už se nikdy nebudeš dívat na banán stejnýma očima.
Banán obsahuje tři přírodní cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. Banán dává okamžitou podpůrnou dávku energie.

Výzkum potvrdil, že pouhé dva banány poskytují dostačující dávku energie potřebnou na vydání 90-minutového cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo jedna u všech světových atletů.
Banán dokáže také pomoci překonat podstatné množství chorob a nežádoucích stavů, tvořící tak prvek který by měl být přidaný do naší stravy.

Deprese: Podle výzkumů mezi lidmi trpícími depresí velká část z nich se cítí výrazně lépe po požití banánu. To je proto, že banán obsahuje tryptophan, druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, a ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější.

Pro menstruační syndromy: Zapomeňte na tabletky - nabanánujte se. Vitamín B6, který se v banánu nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což kladně účinkuje na vaši náladu..

Anémie : Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě anémie.

Krevní tlak: Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Navíc, US Food and Drug Administration právě povolila banánovému průmyslu, aby mohl oficiálně vyhlašovat schopnosti tohoto ovoce na snižování rizik vysokého krevního tlaku a infarktu.

Mozková síla: 200 studentů na škole dostávalo tento rok po dobu zkoušek banánovou potravu: na snídani, svačinu a oběd jako prostředek na zvýšení výkonnosti jejich mozku. Výzkum dokázal, že toto ovoce dokáže pomáhat a dělat studenty mnohem soustředěnějšími.

Trávení: Vysoký obsah vlákniny v stravě tvořený banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy bez použití laxativ.

Kocovina: Jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění poopicových stavů je udělat si banánovo mléčný šejk oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní váš systém.

Pálení na srdci: Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže pokud máte problémy s pálením na srdci, snězte banán na úlevu.

Ranní bolesti: pár kousků banánu mezi jídly pomáhá udržet hladinu cukru v rovnováze a odstraňuje ranní bolesti.

Komáří bodnutí : Předtím než sáhnete pro krém na ošetření bolestivého vpichu po komárech, zkuste potřít bolestivé místo vnitřkem z banánové slupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky.

Nervy: Banány mají vysoký obsah B vitamínů, které tiší nervový systém.


Nadváha: Práce pod tlakem? Studie psychologie dokázala, že práce pod tlakem často vede k přecpávání se uklidňujícími doplňky jako je čokoláda nebo chipsy. Při průzkumu hospitalizovaných pacientů vědci zjistili, že nejobéznější byly skupiny osob, pracující v práci pod vysokým tlakem. Podle závěrečné zprávy, abychom dokázali vyloučit požívání jídla vzniklé panikou, potřebujeme kontrolovat naši hladinu cukru v těle. Kus banánu s vysokým podílem uhlohydrátů požitý každé dvě hodiny vám pomůže udržet tuto hladinu.

Žaludeční vředy: Banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

Kontrola teploty: banán je uznávaný jako chladící ovoce, které dokáže snížit obě, jak tělesnou tak i emociální teplotu nastávajících maminek. Například v Thajsku těhotné ženy pojídají banány, aby zajistily, že jejich dítě se narodí s normální teplotou.


Problém se sezónní citlivostí (SAD): Banány dokážou pomoci lidem trpícím na SAD, protože obsahují přírodní tryptophan, který zlepšuje náladu.

Kouření a používání tabáku: Banány dokážou pomoci lidem, kteří se pokouší přestat kouřit. Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech - draslík a hořčík - pomáhají tělu dostat se z nikotinového absťáku.

Stres: V banánu životně důležitý minerál, pomáhající normalizovat srdeční rytmus, pomáhá dodávat kyslík do mozku a reguluje naši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu, náš metabolický poměr se zvyšuje, a tak snižuje naši hladinu draslíku. To může být vyvážené nazpět s pomocí vysoko draselného "nabanánění" .

Infarkt: Podle výsledků zveřejněných v TV, jedině banány jako součást pravidelné stravy mohou snížit riziko infarktu až o 40%!

Bradavice: Tato jednoduchá přírodní alternativa potvrzuje, že když se chceš zbavit bradavice, vem kus banánové slupky a přilož na bradavici žlutou stranou ven. Zlehka připevni slupku náplastí.

Takže, banán je skutečně přírodní prostředek na mnoho nemocí. Když porovnáš banán s jablkem, má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát více vitamínu A a železa, a dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů. Bohatost na draslík ho činí ovocem s nejvyšší hodnotou. Je právě čas nato, abyste změnili svoje staré zvyky: ,,Jeden banán denně drží vašeho lékaře v nedohlednu!"

Banány mají mnoho na zdraví blahodárných účinků. Podle singapurských urologů by je pak měli jíst především muži, již mají problémy s počtem spermií v ejakulátu. Konzumace tohoto ovoce totiž výrazně zvyšuje produkci mužského semene. Pánové, kteří si dopřejí alespoň jeden banán za tři dny, jsou výrazně plodnější než ti, kteří nejedí banány vůbec.

Banán je protáhlé ovoce a plod banánovníku , který je velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125-200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku.

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových banánech.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 75,1 Na 1 vitamin C 11
bílkoviny g/100 g 1,2 K 400 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 6 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 20,9 Mg 34 vitamin B6 0,29
celkový dusík g/100 g 0,19 P 28 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,1 Fe 0,3 karoten 0,021
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,10 thiamin 0,04
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,2 riboflavin 0,06
energie kJ/100 g 403 Mn 0,4 niacin 0,7

 

Autor: Tým fitnessshop.cz

Foto: Banana peel photo created by nakaridore - www.freepik.com

Najdete nás i na MALL.CZ