Syrovátka není jen syrovátka

Obrázek článku

Co je syrovátkový protein?

Whey je anglický název pro syrovátku. Jedná se o tekutinu, která vzniká při srážení mléka a výrobě sýra. Mléko se skládá ze dvou zdrojů bílkovin: Syrovátka a kasein. Při filtraci syrovátky se nejprve vyrobí syrovátkový koncentrát. Dalšími kroky zpracování se pak získá (dražší) izolát a hydrolyzát.

Kasein je mimochodem k dispozici také jako proteinový prášek (samostatně nebo ve směsi se syrovátkou). Kasein dodává tělu bílkoviny pomaleji a stabilněji, a proto je ideální jako večerní koktejl, protože zasytí na dlouhou dobu a dodá tělu bílkoviny. Ve směsi složek ho máme jako součást proteinu 80.

Syrovátkový protein je klasikou mezi doplňky stravy. Proteinový prášek má vysokou biologickou hodnotu a poskytuje rychle stravitelné bílkoviny pro budování svalů a optimální regeneraci po silovém tréninku.

Kdy je syrovátkový proteinový prášek užitečný?

Syrovátkový protein je vhodný pro všechny, kteří nemohou pokrýt svou denní potřebu bílkovin běžnými potravinami bohatými na bílkoviny. Pro dosažení optimálních výsledků při budování svalové hmoty byste měli denně konzumovat přibližně 1,5 až 2 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že muž vážící 80 kg potřebuje 160 g bílkovin denně. Pokud toto množství nezískáváte z kvalitních zdrojů bílkovin, jako jsou vejce, maso, ryby, mořské plody a luštěniny, je vhodné stravu doplnit. Kolik toho skutečně sníte, snadno zjistíte pomocí aplikací pro sledování, jako jsou Kalorické tabulky, MyFitnessPal nebo podobné. Budete se divit, jak těžké je získat dostatek bílkovin.

Vaše svaly nemohou růst bez vhodného tréninkového stimulu. Současně je třeba mít vždy dostatek bílkovin (přesněji: aminokyselin - to jsou malé stavební kameny, ze kterých se bílkoviny skládají). Aminokyseliny potřebujete také pro optimální regeneraci a obnovu svalových buněk. Jsou však samozřejmě potřebné i pro další procesy v těle. Pokud tělo nemá dostatek potřebných aminokyselin, svaly nerostou a v horším případě se rozpadají.

Kdy a kolik syrovátky mám užívat?

Obecně stačí 20 až 30 gramů, nejlépe po tréninku. Ve dnech mimo trénink si můžete koktejl dopřát i ráno po vstávání. Při každodenním používání je však důležitá rozpustnost, snášenlivost a samozřejmě chuť. I když se chuť liší od člověka k člověku, tolerance je jasným znakem kvality. Bolesti břicha a nadýmání jsou známkou nepříliš dobré kvality. Hrudky jsou stejně nepříjemné, proto všechny naše prášky instantní, pak je můžete dobře použít i do jogurtu nebo jiných pokrmů.

Syrovátka není jen syrovátka

Nakonec to začíná výběrem suroviny. Na trhu jsou různé kvality, které také určují chuť a snášenlivost. Důležité je také zpracování a samozřejmě recept. Jak se sladí, používají se stabilizátory? To vše jsou ukazatele kvality. Vzhledem k tomu, že surovina je přírodního původu, je její kvalita vždy proměnlivá (kráva je jen zvíře). Tyto přirozené výkyvy však často využívají dodavatelé k tomu, aby dodávali nižší kvalitu. Nakonec to tedy musíte vyzkoušet. Vaše chuť však rychle oddělí zrno od plev.


zdroj: https://z-konzept-nutrition.de/blog/2022/07/15/whey_protein/